Briller vs. kontaktlinser vs. synskirurgi

 

Har du dårlig syn? Da vet du allerede at du har tre valg for synskorrigering; briller, kontaktlinser eller synskirurgi. Så mange som 1 av 3 unge i Norge er nærsynt – og svært mange av disse begynte å bruke briller allerede som barn. Her vil vi gjennomgå fordeler og ulemper ved de tre typene for synskorreksjon.

Briller

I hundrevis av år har briller vært den foretrukne og eneste måten å korrigere synsfeil på. At briller har vært foretrukket i så lang tid er selvsagt som følge av en rekke fordeler; de er lett å ta i bruk, enkel å ha på, og i tillegg tilfører de en viss beskyttelse for rusk, støv og vind. Moderne brilleinnfatninger er lettere i vekt, og det fins en rekke design og kolleksjoner slik at enhver kan finne en brille som passer sin stil. Det er mange som er svært fornøyde med å bruke briller – og kanskje er brillene blitt en viktig del av din identitet?

Dersom du har brukt briller selv, kjenner du deg kanskje igjen i flere situasjoner der brillene dine har blitt oppskrapet, ødelagt, forsvunnet for en kort periode eller kanskje har du mistet ett eller to brillepar. Det er fort gjort - men er likevel irriterende når det skjer. Noen typer optiske feil kan ikke korrigeres helt med briller. Dersom du har stor brytningsfeil kan bruk av briller medføre visse ubehag, slik som svimmelhet og redusert dybdefølelse. Det vi opplever at våre pasienter ofte forklarer, er at de ønsker å kvitte seg med behovet for å se livet gjennom et brilleglass – de vil unngå røde merker på neseryggen eller slippe duggende briller når de lager mat eller kjører bil. Det forstår vi godt, og kanskje kan vi hjelpe deg å legge fra deg brillene på hylla for godt. 

Kontaktlinser

Kontaktlinser er et alternativ for mange som ikke ønsker å bruke briller, eller som kombinerer begge formene for synskorreksjon i hverdagen sin. Kontaktlinser fjerner følelsen av at du må se gjennom et brilleglass, de dugger ikke og gir deg heller ingen røde merker på nesen. Kanskje passer kontaktlinser bedre for din livsstil, eller at du rett og slett føler deg mer vel uten brillene på. 

Kontaktlinser koster gjerne en del mer enn et par briller – men, det finnes mange forskjellige typer kontaktlinser i svært ulike prisklasser. Å bruke kontaktlinser over lengre tidsperioder kan føre til at øyet får oksygenmangel, eller plager med tørrhet og irritasjon. Når du bruker hendene til å sette på kontaktlinser har du også større sannsynlighet for å få smittsomme bakterier på øynene som kan føre til alvorlige infeksjoner. Hygiene og renslighet er derfor enormt viktig. 

En studie av British Contact Lens Association viser at 1 av 500 månedslinsebrukere har høy risiko for alvorlige øyeinfeksjoner. Tallet for alvorlige øyeinfeksjoner hos personer som bruker dagslinser er 1 av 2500. Til sammenligning er risikoen for infeksjoner med øyelaser 1 av 10.000. Derfor er bruk av kontaktlinser mer risikabelt enn å bruke briller eller en laseroperasjon. 

Synskirurgi 

Det er forståelig at de fleste av våre pasienter har brukt både briller og kontaktlinser før de vurderer synskirurgi som en løsning. Vi opplever at de vanligste årsakene til at mange ikke vurderer synskirurgi er disse: 

  • Redsel for komplikasjoner

  • Frykt for smerter og ubehag

  • Synskirurgi er dyrt

Når det gjelder det første punktet viser forskning at det er mye mindre sannsynlighet for komplikasjoner ved laserkirurgi, enn ved bruk av kontaktlinser. Sjansen for at det oppstår komplikasjoner som en dyktig og kompetent øyekirurg ikke kan rette opp er 1 av 30.000. Det er derfor viktig å gjøre en nøye vurdering før du velger klinikk og hvilken kirurg som skal utføre operasjonen. Et godt tips er å undersøke hvilken kompetanse og erfaring kirurgen har, og hvordan oppfølging du vil få. Du kan lese mer om våre erfarne kirurger og øyeleger her.   

Alle våre behandlingsmetoder er smertefrie – øyet bedøves under prosedyren ved hjelp av bedøvelsesdråper slik at du som pasient ikke har smerter underveis. Våre kompetente kirurger tar godt vare på pasienten under behandlingen, og det kan være viktig å huske på at de har behandlet tusenvis av pasienter før deg. Noen metoder kan oppleves mer ubehagelig enn andre, og det er individuelt hvordan smertene oppleves de første dagene etter en behandling. De aller fleste av våre pasienter har lite eller ingen smerte i ettertid, men det er vanlig å oppleve ruskfornemmelse i noen dager etter behandlingen. Ved behov, vil våre pasienter få smertestillende i etterkant av prosedyren. Du vil få god oppfølging og svar på de spørsmål du måtte ha og hvilke rutiner du skal følge i etterkant.

Angående det siste punktet er det naturlig at mange syns at synskirurgi er dyrt. Det er forståelig hvis du ser på det som én, stor sum. Men dersom du ser på summen som en investering, vil du etter en tid spare inn pengene du ellers ville ha brukt på for eksempel briller eller kontaktlinser.  

Det første steget for å undersøke om vi kan hjelpe deg med å bli uavhengig av briller eller kontaktlinser er å bestille en forundersøkelse. Ta gjerne kontakt på tlf. 48202200 hvis du har noen spørsmål, eller fyll ut et kontaktskjema her så hjelper vi deg.  

 
Briller vs kl vs sl.jpg
 
shutterstock_285094889.jpg
 
TipsAmalie Rosten