Hvordan er tilhelingen etter LASIK og SMILE?

Hornhinnen er det ytterste laget av øyet som er transparent. Dens oppgave er å beskytte øynene, og den spiller en viktig rolle for hvordan synet vårt er. Hornhinnen fungerer som et skjold som beskytter mot lys, rusk, støv og partikler, som øynene kommer i kontakt med daglig. I tillegg har hornhinnen den fantastiske egenskapen at den kan tilhele seg selv innen 48 timer - som gjør hornhinnen til den kroppsdelen som leges raskest.

Med det sagt, forårsaker både LASIK og SMILE svært lite forstyrrelser for det ytterste laget av hornhinnen. Resultatet av dette er at de fleste pasienter merker en umiddelbar synsforbedring etter inngrepet, og kan gjøre det meste av sine vanlige aktiviteter allerede neste dag. I denne korte guiden tar vi et nærmere blikk på tilhelingsprosessen etter LASIK og SMILE, og svarer på vanlige spørsmål tilknyttet perioden etter laserbehandlingen.

Hvor lang tid tar tilhelingen?

Den nøyaktige lengden av tilhelingen beror på flere faktorer, som for eksempel din alder og behandlingsmetode. De aller fleste pasienter er tilbake til sin normale rutine allerede 1-2 dager etter operasjonen, og deres øyne har tilhelet omtrent 80 prosent innen den første uken etter behandlingen.

Når kan jeg gå tilbake på jobb?

De fleste pasienter er i stand til å gå tilbake på jobb etter 24-48 timer etter LASIK eller SMILE-behandlingen. Det er anbefalt å ta seg fri dagen etter behandlingen for å unngå overanstrengelser. Dersom du arbeider på en støvete arbeidsplass er det anbefalt å vente en uke før du drar tilbake på jobb.

 Hvor tidlig kan jeg reise med fly etter behandlingen?

Ukentlig får vi pasienter som reiser til våre klinikker for behandling. Dersom dette er aktuelt for deg, har du mulighet til å reise samme dag som behandlingen er utført. Luften i flykabinen er ofte tørr, det er derfor anbefalt å bruke kunstig tårevæske for å holde øynene fuktig gjennom flyreisen. Kunstig tårevæske vil du få av oss på behandlingsdagen.

 Leges begge øynene like raskt?

Det er normalt at øyene leges i ulikt tempo, til tross for at begge øyne behandles på samme dag. Det er på grunn av at øynene er separate organ, og behandlingen er skreddersydd til hver av dine øyne. I de fleste tilfeller er det ikke merkbare forskjeller, men noen kan oppleve at synet blir raskere bedre på ett øye. Fordelen med både LASIK og SMILE er at begge behandlingsmetodene har svært rask tilhelingstid, som fører til at de aller fleste ikke merker noen forskjell.

Unknown-2.jpeg

De første 24 timene etter behandlingen:

 • Du vil merke en umiddelbar synsforbedring etter operasjonen. Det er normalt at synet er litt uklart eller tåkete. Når du kommer hjem skal du ligge med øynene lukket i noen timer.

 • Det er anbefalt at du ordner skyss etter operasjonen, kanskje kan en venn eller noen fra din familie hente deg?

 • Unngå å gni deg og ta på øynene. Vær også forsiktig slik at du unngå at objekter o.l. treffer øynene dine. God håndhygiene er viktig, og du skal alltid vaske hendene før du anvender øyedråper.

 • For å unngå overanstrengelser anbefaler vi at du unngår skjermtitting og intensiv lesing (TV, iPad, smarttelefon etc.).

Dagen etter operasjon:

 • Nå kan du både lese og se på TV, men sørg for å holde øynene fuktig med kunstig tårevæske.

 • Du skal bruke øyedråper som beskrevet på din resept fra øyelegen.

 • Det anbefales at du tar deg fri fra jobb og studier i 1-2 dager, men dersom du likevel drar på jobb dagen etter er det viktig at du bruker øyebeskyttelse, f.eks. et par gode solbriller og holder øynene fuktig gjennom dagen.

 • Dersom du er behandlet med LASIK, skal du komme på din første kontrolltime dagen etter operasjonen. Etter SMILE-behandling er første kontrolltime etter én uke.

Dag 3 etter operasjon:

 • På dette tidspunktet har hornhinnen allerede kommet langt i tilhelingsprosessen, men det er fremdeles viktig at du unngår å gni og ta på øynene.

 • Det meste av idrett bør unngås – det gjelder kontaktsport og ballsport. På dette tidspunktet kan du spasere og gå lette turer.

 • I tiden mens øynene leges er det normalt at synet kan bli tåkete til tider. Det er derfor viktig at du er årvåken dersom du skal kjøre bil i dårlige lysforhold.

 • For utenom at harde treningsøkter skal unngås, er livet stort sett tilbake til normalt på dette tidspunktet.

To uker etter operasjon:

 • Du må fremdeles unngå idrettsaktiviteter som innebærer fysiske sammenstøt. F.eks. boksing og andre kamsportsgrener, ekstremsport og ballidrett. Er du usikker på hvilke aktiviteter som er OK, er du velkommen til å ringe oss å spørre.

 • Ettervirkninger som gjenskinn rundt lyskilder vil gradvis forsvinne over de påfølgende ukene. Dette blir fulgt opp på dine etterkontroller.

 • Du kan benytte sminke igjen, men unngå å gni hardt over øyelokket når sminken fjernes.

 • Det aller meste er nå tilbake til normalt! Du kan nå nyte tilværelsen uten briller og kontaktlinser med noen forhåndsregler.

  Du vil ha etterkontroller hos øyelege eller spesialoptiker etter tre uker, tre måneder, seks måneder og etter 12 måneder.

  Har du noen spørsmål kan du kontakte oss på tlf. 48202200 alle hverdager mellom 10-15. For å bestille forundersøkelse kan du klikke på knappen under.