Monofokal-, torisk- eller multifokal linse?

Skal du ha en gråstær- eller alderssynsoperasjon, og er usikker på hva forskjellen mellom de ulike linsene du kan velge mellom er? Da bør du lese videre.  

Når en skal gjøre en grå stær- eller alderssynsoperasjon byttes din uklare, eller stive linse med en kunstig fremstilt linse. Den kalles for en intraokulær linse (IOL). Det er gjort store fremskritt innen teknologien som benyttes innen linsekirurgi. Fremskrittene innenfor forskningen har bidratt til at den nye generasjons linser kan gi deg godt syn på alle avstander og dermed fjerner behovet for briller for å lese, se TV etc. Her får du en oversikt over de tre vanligste linsetypene som anvendes til linseoperasjon:

Monofokale linser gir fokus på én avstand og gir deg vanligvis godt syn på langt hold. Pasienter trenger derfor briller for å kunne lese eller jobbe foran en dataskjerm. Tidligere ble det utelukkende benyttet monofokale linser i forbindelse med linsebytteoperasjoner. Med monofokal linse vil du trenge brille for å se klart på nært hold.

Toriske linser er linser som korrigerer astigmatisme, og brukes derfor for pasienter med skjeve hornhinner. I likhet med monofokale linser gir disse vanligvis godt syn på langt hold slik at pasienten ikke trenger briller i like stor grad. De aller fleste trenger fremdeles lesebriller for å kunne se godt på nært hold.

Multifokale linser gir godt syn på både kort og langt hold, samt alle avstander mellom. Det kan være behov for å bruke briller i enkelte situasjoner. Generelt sett har pasienter som velger multifokale linser uttrykt større tilfredshet og økt livskvalitet, sammenlignet med de som velger monofokale linser.

 
 

Det finnes ingen bestemt linse som fungerer best for alle, og det er kun øyelegen din som kan avgjøre hvilket alternativ som egner seg best i akkurat ditt tilfelle. Det avhenger blant annet av dine individuelle målinger og ditt ønske om å slippe avhengighet av briller. Det er viktig å gjøre en grundig undersøkelse, og basert på dine målinger vil du få vite hvilke alternativer du kan velge mellom, og hva du kan forvente av dem. Vi setter derfor av god tid slik at du kan prate med lege eller spesialoptiker om de ulike alternativene, og hva som passer deg best.

Ønsker du å vite mer kan vi kontaktes på tlf. 48202200 eller gjennom å sende en forespørsel via vårt kontaktskjema. Du kan også bestille time til forundersøkelse direkte ved å klikke på knappen under.

Unknown.jpeg