Redd for laserkirurgi? Det trenger du ikke å være

Som mennesker blir vi alle født med noen elementære redsler og fobier. Vi er biologisk programmert til å unngå situasjoner der vi setter oss i fare. Det er grunnen til at mange er redd for høyder, trange rom, dykke under vann og lignende. Det er også grunnen til at vi ikke liker at noe kommer nært eller rører øynene våre. Tanken på at noe skal berøre øyet er for mange nok til å bli ukomfortabel. I denne artikkelen går vi gjennom noen av de vanligste redslene mennesker har i forhold til laserkirurgi.

1.   Redd for at noe skal berøre øynene

En biologisk respons mot eventuelle skader på øyet er svært nyttig i de fleste sammenhenger. Likevel er det synd at denne frykten stopper mange fra å gjennomgå en trygg og effektiv behandling som forbedrer deres livskvalitet.

Frykten er en del av vårt biologiske vesen, så hva kan vi gjøre med det? Vi kan starte med å avsløre at øynene våre er mye mer motstandsdyktig enn det folk flest tror. Hornhinnen er faktisk den kroppsdelen som leges raskest på hele kroppen! I tillegg har øynene forskjellige beskyttelsesbarrierer som har utviklet seg gjennom evolusjonen. Barrierene beskytter mot objekter som støv, pollen, dieselpartikler og lignende som øynene kommer i kontakt med hver eneste dag. Vi tilbyr berøringsfri laser der det kun er laseren som berører øynene, og det hele er gjort på 30 sekunder per øye.

  

2.   Redd for å bli blind

 Uansett hvor mange ganger vi forteller pasienter at risikoen for å bli blind som følge av en laseroperasjon er nærmest ikke-eksisterende, så er det mange som er bekymret for dette. Dette handler igjen om en biologisk reaksjon som skjer i kroppen, som ikke er lett å overstyre med logiske forklaringer. Noen tenker: «blir jeg den uheldige som motbeviser statistikken?».

Det du kanskje ikke vet er at sannsynligheten for å bli blind er rundt 1 av 5 million. For å sette det i perspektiv er det mer sannsynlig å bli truffet av en meteoritt (1 av 700 000), eller å bli truffet av et lynnedslag (1 av 2.320.000). Så realistisk sett er det nærmest ingen sjanse for å bli blind som følge av en laserbehandling, dersom behandlingen utføres hos en ekspertklinikk. En måte å dempe denne frykten på er ved å lære mer om inngrepets art. For eksempel får vi ofte tilbakemelding  fra våre pasienter at forundersøkelsene vi gjør var overraskende grundig. Vi bruker omtrent 1.5 time på å gjøre flere undersøkelser slik at behandlingen kan skreddersys etter dine behov. Når forundersøkelsen er så nøyaktig er risikoen for at noe går galt så dramatisk forminsket at den nærmest ikke eksisterer.

  

3.   Redd for at noe går galt under operasjonen

Flere pasienter er redd for at det skal skje noe galt underveis i operasjonen. Det er ofte slik at det er når du skal holde deg i ro, at du må hoste, le eller gjøre en ukontrollert bevegelse. Med laserkirurgi er det en tilbakevendende bekymring om hva som skjer dersom du plutselig må blunke, se vekk, hoste eller nyse.

Det du kanskje ikke vet er at laseren er programmert slik at den tar høyde for pasientens små bevegelser. Eye-tracking teknologi sikrer at laseren følger øyets bevegelser med en presisjon på over 1000 bilder i sekundet. Det betyr at til og med den minste bevegelse fanges opp, og laseren vil kun være aktiv dersom øyet er i riktig posisjon. Ser du vekk så vil laseren stoppe umiddelbart, når øyet er tilbake i riktig posisjon fortsetter behandlingen som normalt. Laserbehandlingen varer kun i 30-sekunder, så det hele er raskt overstått! Du trenger derfor ikke å bekymre deg dette.

 

 4.   Redd for post-operative komplikasjoner

Det er dessverre slik at det er opp til hver enkelt klinikk å sikre at pasienter får riktig oppfølging i etterkant av en synsoperasjon. Det betyr at kvaliteten på ulike behandlingssteder er ulik og det eksisterer ulik post-operativ praksis – ikke bare i Norge, men også resten av verden.

Dette fører til at mange er redd for hva som skjer hvis det oppstår en komplikasjon i etterkant av synsoperasjon. Et viktig element for å eliminere risikoen for komplikasjoner skjer allerede før operasjonen. Hos SynsLaser gjøres det en grundig pre-operativ vurdering (forundersøkelse) for å sile ut pasienter som har økt risiko for komplikasjoner. Dette er årsaken til at SynsLaser gir avslag til synsoperasjon i omtrent 50 % av tilfellene. Får du klarsignal til operasjon hos oss kan du være sikker på at dine målinger er utført på en profesjonell måte og at du er en god kandidat til operasjon. Viser undersøkelsen at du ikke er en god kandidat til operasjon, vil du selvfølgelig få vite begrunnelsen for det.

Pasienter som får klarsignal til operasjon får et oppfølgingsprogram de skal følge etter operasjonen. Vi setter opp kontroller slik at vi kan følge opp pasienten nøye i etterkant. Vi oppfordrer alle pasienter til å kontakte oss over en lav terskel i etterkant av operasjonen. Det er viktig for oss at våre pasienter føler seg ivaretatt og trygg gjennom hele prosessen.

Har du noen spørsmål oppfordrer vi deg til å ta kontakt med en av våre erfarne pasientkonsulenter på tlf. 48202200. Du kan også sende en forespørsel ved å klikke her så vil du raskt få svar på det du lurer på. Ønsker du å finne ut om du er kandidat til synsoperasjon kan time til forundersøkelse bestilles her: