Skjeve hornhinner? Da kan laserkirurgi være løsningen

Ingen øyne er 100 % uten optisk skjevhet. På samme måte som at ingen nese er helt rett, og ingen lepper helt symmetrisk. Realiteten er at de aller fleste har en viss grad av skjeve hornhinner (astigmatisme). Det er derfor stor sannsynlighet at du som leser dette, har noen grad av astigmatisme.

Astigmatisme er når øyets krumning ikke er jevnt fordelt i alle retninger. Dette fører til at lyset brytes ujevnt på netthinnen. Symptomer på skjeve hornhinner er uklart syn, slitne øyne, dobbelt syn og hodepine som følge av overanstrengelser. Personer som har liten grad av astigmatisme vil vanligvis ikke kjenne noen nevneverdige symptomer fra dette. Her svarer vi på hvordan du kan korrigere astigmatisme ved å ta for oss de tre vanligste korreksjonstypene – briller, kontaktlinser og laserkirurgi. På denne måten kan du kanskje finne løsningen som passer deg og din livsstil best.

Human-eye.jpg

Briller

Briller er ofte den første veien å gå for å korrigere skjeve hornhinner – og det med god grunn. De er lett å få tak i. Du trenger bare en synstest for å bestemme styrke på brillene, og du vil i de aller fleste tilfellene kunne se godt med engang. Briller kompenserer for astigmatismen ved å benytte ulik brillestyrke i spesifikke deler av brilleglasset.

De aller fleste opplever at synet forbedres merkverdig ved å få briller som er tilpasset deres grad av astigmatisme. Det kan også hjelpe med å bli kvitt plagsomme symptomer slik som hodeverk og slitne øyne. Likevel er det noen som strever med å få brillene tilpasset godt nok slik at plagene ikke forsvinner helt.

Kontaktlinser

Dersom du har problemer med å bruke briller eller ikke liker å bruke briller av ulike årsaker, så fins det andre alternativer. Spesialtilpassede kontaktlinser er et populært valg hos mange. Såkalte toriske linser som korrigerer for hornhinnens skjevhet fungerer godt, men noen kan oppleve dårligere syn gjennom dagen som følge av at linsen roterer på øyet.

En annen mulighet er RGP-linser (Rigid Gas Permeable), som er harde kontaktlinser som beholder sin form. De føyer seg ikke etter formen på hornhinnen slik som myke linser gjør. Overflaten på linsen skal derfor tilpasses hver enkelt bruker og er best egnet for personer som har kraftig astigmatisme. Denne type linse fungerer godt, men kan også være vanskeligere å venne seg til. I tillegg er det noen som ønsker å styre unna kontaktlinser fordi de generelt ikke liker å bruke linser eller har andre plager som for eksempel øyeinfeksjon, tørre øyne og svie.

Laserkirurgi

Det er fremdeles mange som tror at skjeve hornhinner ikke kan behandles med laserkirurgi. Det har laserklinikker med tilgang til den beste teknologien og kompetanse allerede gjort i over 15 år. Laserkirurgi behandler astigmatisme ved å justere krumningen på hornhinnen - der den stammer fra. Behandlingen innebærer å bruke en meget nøyaktig laser for å fjerne en liten mengde hornhinnevev, som forandrer den uregelmessige krumningen slik at den blir regulær.

Laserkirurgi er derfor måten en kan fjerne astigmatisme for å oppnå enestående syn uten verken briller eller kontaktlinser. For å finne ut om du er en egnet kandidat til laserkirurgi er du velkommen til å kontakte oss på tlf. 48202200. Dersom du ønsker å sende oss en forespørsel kan du sende inn et kontaktskjema ved å klikke her. Forundersøkelse kan bestilles per telefon eller ved å klikke på knappen under.