cTEN-operert i mars 2018 for nærsynthet.

Toppidrettsutøver fikk nytt syn

Ole-Herman Bergby (19), toppidrettsutøver

Ole-Herman Bergby (19), toppidrettsutøver

– Jeg er elev ved Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer på sykkellinjen, der min idrett er utforsykling. Idretten handler om å kjøre raskest mulig ned en stukket løype, gjerne i tilknytning til et alpinanlegg. Men med et syn på –1,5 og –1,7 har det vært utfordrende å se klart når jeg raser nedover fjellsiden. Faktisk har jeg vel aldri tidligere sett skarpt – slik at synet alltid har vært tåkete. Da kan det lett skje ulykker. Hjemme har vi de siste årene diskutert om jeg skulle laseropereres, og faren min og jeg har satt oss og grundig inn i mulighetene. 

Vi valgte SynsLaser fordi de virket best og mest profesjonelle, og etter en forundersøkelse der, ble det bestemt at jeg skulle opereres med cTEN. Optikere og kirurger virket veldig tillitsvekkende, og jeg følte meg trygg på at dette var det beste for meg. 

På operasjonsdagen fikk jeg hele tiden god informasjon om hva som skulle skje og hvordan det ville føles. Rett etter operasjonen trodde jeg ikke at jeg skulle se noe særlig, men det gjorde jeg. På bilturen hjem var jeg veldig lyssky, men dryppet øynene og brukte solbriller. Jeg sov fint allerede første natt, og ingen ting var vondt. På siste synssjekk en måned etter operasjonen, var synet mitt 95 % - jeg har jo aldri sett så bra i mitt liv! Det er helt fantastisk. Jeg har stålkontroll på sykkelen og får med meg detaljer i løypa som gjør at jeg kan reagere raskere og tidligere planlegge neste del. På skolen kan jeg sitte bakerst i klasserommet og se alt på tavlen krystallklart! 

Nylig var jeg på sykkelsamling i San Remo i Italia, og jeg har aldri kjørt så fort og kontrollert. Et skarp syn kan fort bli det som gjør at jeg vinner et løp – så det nye synet har virkelig gitt ny motivasjon for å fortsette satsingen. Jeg kan på det varmeste anbefale SynsLaser og laseroperasjon!